Indonesia Java GF Yellow honey gr. 1
Tato indonéská kávovníková zrna z ostrova Jáva jsou pěstována v oblasti pohoří Mount Patuha. Zrna jsou sklízena ručně ve stádiu ideální zralosti a ještě před zahájením fermentace trvající 16-36 hodin jsou třešně důkladně dotříděny. Následné sušení kávovníkových zrn probíhá do dosažení vlhkosti 10-12% a po tomto dosušení jsou opětovně selektována tak, aby se k vám dostala zrna výborné kvality.
Nenechte si ujít možnost vyzkoušet chuť kávy připravenou z těchto mimořádných kávovníkových zrn.
Obecné informace:
- Region: Ciwidey, West Java,Indonesia
- Nadmořská výška: 1.650 – 1.800 m n.m.
- Roční úhrn srážek: 3175 mm až 5100 mm
- Zpracování: semi washed - yellow honey
- Odrůda: S795
Chuťový profil:
- Jemné tělo s ovocnými tóny s příchutí tamarindu. Dochuť je svěží s tóny medu a jablek.
Semi-Washed / Polo-praná metoda
Zažitý termín pro zpracování kávovníkových třešní pouze
odstraněním slupky z třešně a ponecháním většího či menšího množství
dužiny ulpívající během sušení na zrnech, jelikož je dužina lepková, často je
tento proces označován jako honey / medová metoda. Proces zpracování sklizených třešní je nutné zahájit bezprostředně po jejich sklizni tak, aby
se vyloučilo riziko vzniku plísní či nechtěné fermentace.
Způsob: Tato metoda je kombinací suchého
a mokrého procesu. Po sklizni dojde pouze k selekci třešní, prostřednictvím ručního třídění nebo selekce vodou, kdy třešně proud
vody roztřídí tak, že lehké, shnilé nebo poškozené plody a nečistoty jdou
propustí do jiného kanálu, než těžké zralé červené a nezralé zelené plody,
které pokračují dále do rozvlákňovače, z nějž jemné červené plody vyjdou
s odstraněnou dužinou a pokračují do dalšího bubnu, kde je odstraněna
zbývající dužina před tím, než jsou zrnka sušena. Zelené plody jsou během
tohoto procesu odděleny a dále poslány ke zpracování tradiční suchou metodou.
Zpracované červené plody zbavené slupky a části dužiny jsou sušeny
v pergamenovém obalu.
Doba sušení: 5 – 15 dnů
Výhody: vyžaduje jen velmi malé množství vody během
zpracování, možnost kvalitativní selekce sklizených zrn již před sušením a tím
možnost získání vyrovnanější kvality. Možnost vytvářet širokou škálu příchutí a
profilů a získat tak větší variabilitu výsledných chuťových profilů.
Nevýhody: Nutností je zdroj čisté vody, zdaleka ne
však tak velký jako u plně promyté metody. Sušení pergamenových zrn vyžaduje
větší pozornost při „obracení“ a prohrabávání, zrna jen v pergamenové
slupce jsou křehčí, náchylnější na poškození i k případnému přesušení než při
zpracování suchou metodou. Část rozpustných složek vstřebatelných do zrnka je
ztracena, v závislosti na množství zbytkové dužiny. I zde může zpracování
vyžadovat delší dobu pro sušení celých třešní a tím více práce potřebné
k opakovanému obracení a prohrabávání třešní. V případě nepříznivého
vývoje počasí je obtížné kávu dosušit pomocí mechanické sušičky kvůli lepivosti
zrn.
Vliv na chuť: Chuť v šálku je podobná jako u suchého
zpracování, odstranění slupky však umožňuje rychlejší fermentaci, která vytváří
více aromatických sloučenin, v konečném výsledku mají taková zrna výraznou
sladkost a máslové aroma. Chuť je méně kyselá než při využití plně promyté
metody.
White nebo Yellow honey – na povrchu zrnek zůstane malé množství lepkavé dužiny, při sušení získávají zrnka zlatavý povrch. Chuť je mírně ovocná a kyselá, blíží se plně promyté kávě.
Indonesia Java GF Yellow honey gr. 1
- Kód výrobku: Indonesia Java GF Yellow honey gr. 1
- Dostupnost: Skladem
-
530 Kč
- Cena bez DPH: 461 Kč
Dostupné možnosti
Tagy: indonesia, výběrová káva, nepražená káva, yellow honey