BRAZIL - Fazendas Dutra, Embauba 14+


Fazenda Dutra byla založena v 50. letech 20. stolení, kdy José Dutra Sobrinho začal s pěstováním v regionu Minas Gerais s o něco více než 1 hekterem půdy a díky své vášni pro pěstování kávovníků a vylepšování farmy na němž intenzivně pracoval až do září 1999, kdy zemřel, zanechal své manželce Osvaldině a synům přes 300 hektarů plantáží.

V současné době patří fazenda Dutra nacházející se v krásné oblasti Matas de Minas, v v São João do Manhuaçu k prestižním podnikům využívajícím nejen řemeslné procesy, ale také udržitelné postupy. Fazenda Dutra je významným producentem výběrových a organických kávovníkových zrn a je synonymem kvality v Brazílii i mimo ni.

Plantáž se rozkládá na téměř 1000 ha, využívaných pro pěstování kávovníků určených pro produkci vzácných pozdních sběrů vyvážených ideálně pro pražení na přípravu espressa.

Udržitelnost – nízké emise uhlíku

Fotovoltaická solární elektrárna na farmě Dutra v Minas Gerais má roční výrobní kapacitu elektrické energie 276 000 kWh. Tato energie by stačila na zásobování elektrickou energií 92 domů (se střední spotřebou 250KWH/měsíc).

Ekologické přínosy jsou výrazné, jako například 192 tun CO2, které nebyly vypuštěny do atmosféry termoelektrárnami, nebo téměř 2 miliardy litrů vody, které byly ušetřeny ve vodních elektrárnách.

Pro úsporu stejného množství CO2 v atmosféře, jako ušetří tato fotovoltaická solární elektrárna, by bylo potřeba asi 4952 vzrostlých stromů. Tyto zdroje poskytují dostatek energie k uspokojení každodenních potřeb farmy.

Základní informace:

ZEMĚ PŮVODU:Brazílie
REGION:Minas Gerais
FARMA:Finca Santa Helena, Embauba
FARMÁŘ:Walter Cesar a Ednilson Alves Dutra
NADMOŘSKÁ VÝŠKA650  m n.m.
ODRŮDA:Coffea Canephora – Conilon vermelho
ZPŮSOB ZPRACOVÁNÍ:Fully washed – dvojitá fermentace
SKLIZEŇ:hlavní sklizeň květen - srpen

 

Chuťový a aroma potenciál:

AROMA:Kakaové máslo, vanilka
CHUŤ:Mandle, třtinový cukr, cereálie

 

Doplňující informace:

Coffea Canephora je vědecký název kávovníku produkujícího zrna obecně známá pod názvem Robusta, nicméně velká část C. Canephora produkovaná v Brazílii je označována jako Conilon. Rostliny vychází ze stejného druhu, ovšem jsou považovány za geneticky odlišnou skupinu.

Kávovník Conilon pochází z genetické skupiny „SG1“ (širší genetická skupina rostlin Robusta je označována jako „SG2“).

Rostliny Conilon pěstované v současnosti v Brazílii, mají svůj původ podél řeky Kouilou v Demokratické republice Kongo, kávovník tak byl zapsán jako „Kouilou“ a následně v překladu uveden jako „Konilon“ z čehož se nakonec vyvinul dnešní užívaný název „Conilon“. V každém případě mají rostliny Conilon odlišný genetický původ od známých rostlin Robusta ačkoliv jsou stejným druhem a mají řadu shodných vlastností jako například skutečnost, že rostliny Conilon nerostou vysoko. Na rozdíl do známé Robusty však dospívají dříve, mají větší korunu, menší listy a často jsou odolnější vůči suchu, což je pro budoucnost této rostliny velmi pozitivní.

Často farmáři pěstují obě genetické skupiny jelikož Conilon dozrává později než Robusta což umožňuje efektivní pěstování s využitím několika po sobě jdoucích sklizní a tím lepší rozložení práce na plantáži jak při péči o kávovníky, tak při dalším zpracování.

Pro někoho překvapivou informací může být také skutečnost, že se právě zrna Conilon hodnotí degustátory velmi pozitivně také v soutěžích Canephora Cup of Excellence.

Napsat recenzi

Poznámka: Nepoužívejte HTML tagy!
    Špatný           Dobrý

BRAZIL - Fazendas Dutra, Embauba 14+

  • Kód výrobku: BRAZIL - Fazendas Dutra, Embauba 14+
  • Dostupnost: Na skladě
  • 519 Kč

  • Cena bez DPH: 463 Kč

Dostupné možnosti


Tagy: brazil, výběrová káva, finca Dutra, mikrolot, výběrová robusta, conilon