BRAZIL - Fazendas Dutra, Embauba 14+
Fazenda Dutra byla založena v 50. letech 20. stolení, kdy José Dutra Sobrinho začal s pěstováním v regionu Minas Gerais s o něco více než 1 hekterem půdy a díky své vášni pro pěstování kávovníků a vylepšování farmy na němž intenzivně pracoval až do září 1999, kdy zemřel, zanechal své manželce Osvaldině a synům přes 300 hektarů plantáží.
V současné době patří fazenda Dutra nacházející se v krásné oblasti Matas de Minas, v v São João do Manhuaçu k prestižním podnikům využívajícím nejen řemeslné procesy, ale také udržitelné postupy. Fazenda Dutra je významným producentem výběrových a organických kávovníkových zrn a je synonymem kvality v Brazílii i mimo ni.
Plantáž se rozkládá na téměř 1000 ha, využívaných pro pěstování kávovníků určených pro produkci vzácných pozdních sběrů vyvážených ideálně pro pražení na přípravu espressa.
Udržitelnost – nízké emise uhlíku
Fotovoltaická solární elektrárna na farmě Dutra v Minas Gerais má roční výrobní kapacitu elektrické energie 276 000 kWh. Tato energie by stačila na zásobování elektrickou energií 92 domů (se střední spotřebou 250KWH/měsíc).
Ekologické přínosy jsou výrazné, jako například 192 tun CO2, které nebyly vypuštěny do atmosféry termoelektrárnami, nebo téměř 2 miliardy litrů vody, které byly ušetřeny ve vodních elektrárnách.
Pro úsporu stejného množství CO2 v atmosféře, jako ušetří tato fotovoltaická solární elektrárna, by bylo potřeba asi 4952 vzrostlých stromů. Tyto zdroje poskytují dostatek energie k uspokojení každodenních potřeb farmy.
Základní informace:
ZEMĚ PŮVODU: | Brazílie |
REGION: | Minas Gerais |
FARMA: | Finca Santa Helena, Embauba |
FARMÁŘ: | Walter Cesar a Ednilson Alves Dutra |
NADMOŘSKÁ VÝŠKA | 650 m n.m. |
ODRŮDA: | Coffea Canephora – Conilon vermelho |
ZPŮSOB ZPRACOVÁNÍ: | Fully washed – dvojitá fermentace |
SKLIZEŇ: | hlavní sklizeň květen - srpen |
Chuťový a aroma potenciál:
AROMA: | Kakaové máslo, vanilka |
CHUŤ: | Mandle, třtinový cukr, cereálie |
Doplňující informace:
Coffea Canephora je vědecký název kávovníku produkujícího zrna obecně známá pod názvem Robusta, nicméně velká část C. Canephora produkovaná v Brazílii je označována jako Conilon. Rostliny vychází ze stejného druhu, ovšem jsou považovány za geneticky odlišnou skupinu.
Kávovník Conilon pochází z genetické skupiny „SG1“ (širší genetická skupina rostlin Robusta je označována jako „SG2“).
Rostliny Conilon pěstované v současnosti v Brazílii, mají svůj původ podél řeky Kouilou v Demokratické republice Kongo, kávovník tak byl zapsán jako „Kouilou“ a následně v překladu uveden jako „Konilon“ z čehož se nakonec vyvinul dnešní užívaný název „Conilon“. V každém případě mají rostliny Conilon odlišný genetický původ od známých rostlin Robusta ačkoliv jsou stejným druhem a mají řadu shodných vlastností jako například skutečnost, že rostliny Conilon nerostou vysoko. Na rozdíl do známé Robusty však dospívají dříve, mají větší korunu, menší listy a často jsou odolnější vůči suchu, což je pro budoucnost této rostliny velmi pozitivní.
Často farmáři pěstují obě genetické skupiny jelikož Conilon dozrává později než Robusta což umožňuje efektivní pěstování s využitím několika po sobě jdoucích sklizní a tím lepší rozložení práce na plantáži jak při péči o kávovníky, tak při dalším zpracování.
Pro někoho překvapivou informací může být také skutečnost, že se právě zrna Conilon hodnotí degustátory velmi pozitivně také v soutěžích Canephora Cup of Excellence.
BRAZIL - Fazendas Dutra, Embauba 14+
- Kód výrobku: BRAZIL - Fazendas Dutra, Embauba 14+
- Dostupnost: Na skladě
-
532 Kč
- Cena bez DPH: 463 Kč
Dostupné možnosti
Tagy: brazil, výběrová káva, finca Dutra, mikrolot, výběrová robusta, conilon