Indonésie na mapě světa

Indonesia Mandheling Gr.1, TP type "Mena Gold“

Mnoho indonéských ostrovů bylo vytvořeno sopečnou činností, proto jsou zdejší ostrovy hornaté a mají bohatou vulkanickou půdu ideální pro pěstování kávy. Není divu, že některé ze světově proslulých káv jsou pěstovány právě na Sumatře, Sulawesi a Jávě. Přibližně 15% veškeré kávy pěstované v Indonésii je arabika.

Naše káva Indonésie Mandheling je pěstována na sopečných svazích Mount Leuser v blízkosti  přístavu Padang v regionu Batak na ostrově Sumatra.

Kávovníky byly původně vysazeny v Inodnésii na počátku 19. století Nizozemci. Během několika let, ovládla indonéská káva světový trh s kávou. Tato nadvláda produkce kávy však skončila na konci století, kdy napadení kávovníků zcela zničilo veškerou úrodu a kávovníky museli být vykáceny. Nově založené kávovníkové plantáže si rychle získávali velký podíl světové trhu, ten však opět utnula další pohroma, kterou byla druhá světová válka, během níž byly plantáže zpustošené. Aktuálně patří Indonésie podle statistik ICO z roku 2016 ke čtvrtému největšímu producentu kávy po Brazílii, Vietnamu a Columbii.

Unikátní metoda zpracování kávovníkových zrn mandheling zajišťuje velmi kompletní a plné tělo kávy s bylinnými nuancemi a pikantí chutí. Odlišného chuťového profilu se dosahuje tím, že jsou kávovníková zrna vyloupána z pergamina již při dosažení cca 50% zbytkové vlhkosti zrn, k čemuž dochází při většině jiných procesů zpracování až při zbytkové vlhkosti 10-12%. Tento jedinečný sumaterský postup vede k chuťovému profilu s nízkou aciditou a velmi plnou a bohatou chutí, která přetrvává na zadní části patra, kde ucítíte chuť čokolády.

Označení TP (triple-picked) znamená trojí ruční třídění vad a defektů. Tato pečlivá kontrola kvality zajišťuje velmi konzistentní kvalitu nápojů.

 

Základní popis:

  • Region: Batak, západ centrální Sumatry, Aceh
  • Nadmořská výška: 760 – 1.500 m.n.m.
  • Roční úhrn srážek: 2175 mm až 4100 mm
  • Zpracování: Giling Basah (wet-hulled), sundried* 
  • Odrůda: Arabica Catimor, Typica
  • Období sklizně: červen - prosinec
 

Chuťový profil:

  • Káva je charakteristická plným bylinným tělem, mírnou aciditou a kořeněnou chutí s výraznými tóny hořké čokolády.

 

* Giling Basah (wet-hulled), sundried – způsob zpracování specifický pro některé oblasti v Indonésii. Do cca 50% zbytkové vlhkosti se káva zpracovává stejně jako u zpracování mokrou cestou, ovšem následně se zbaví tvrdé pergamenové slupky a teprve následně se dosušuje na slunci na terasách nebo postelích.

 

Inodnésie - znak země

Aceh - poloha na ostrově Sumatra

 

 

 

Napsat recenzi

Poznámka: Nepoužívejte HTML tagy!
    Špatný           Dobrý

Indonesia Mandheling Gr.1, TP type "Mena Gold“

  • Kód výrobku: Indonesia Mandheling Gr.1, TP type "Mena Gold“
  • Dostupnost: Na skladě
  • 452 Kč

  • Cena bez DPH: 404 Kč

Dostupné možnosti


Tagy: indonesia, Aceh, nepražená káva, výběrová káva