Způsob pražení kávy: HORKOVZDUŠNÁ TROUBA

Tipy 4coffee.cz

Budete potřebovat:

  • nepraženou (zelenou) kávu
  • horkovzdušnou troubu předehřátou na cca 220°C
  • plech do trouby
  • cca 40 minut času na pražení

Postup:

  • na plech rozprostřete jednu vrstvu nepražené (zelené) kávy - plech nezaplňujte celý, je třeba počítat s tím, že káva pražením zvětšuje svůj objem
  • v okamžiku, kdy máte troubu předehřátou na 220°C vložte plech s kávou do vyhřáté trouby
  • po každých 5 minutách pražení je třeba plech s kávou vyjmout z trouby, kávu promíchat a vyfoukat jemnou slupku pergamina, která se z kávy při pražení uvolňuje
  • jak můžete vidět na obrázku č.01, káva již po 5 minutách od zahájení pražení začne od okrajů tmavnout, pro stejnoměrné pražení je třeba dodržovat pravidelné promíchávání (na obrázku č. 02 je promíchaná káva vložena zpět do trouby) na dalších snímcích vidíte postupné tmavnutí - pražení kávy
  • na snímku č. 03 je vyfoceno vyfoukané pergamino
  • doporučujeme neustálou kontrolou pražení kávy a její promíchávání, jen tak docílíte kvalitního výsledku a stejnoměrně upražené kávy
  • na obrázcích č. 04 a 05 vidíte naši kávu po dokončení procesu pražení v horkovzdušné troubě, ačkoliv je uvedeno, že je takto upražená káva po 59 minutách od prvního vložení do trouby, počítejte s tím, že čistého času byla káva v troubě zhruba 35 minut, ostatní čas potřebujete po každých 5 minutách pražení na promíchávání kávy a vyfoukávání pergamina z kávy - v našem případě i na zhotovení fotek :-)

Další fotografie a informace: Domácí pražení kávy v horkovzdušné troubě krok za krokem

Doporučení:

  • po upražení nechte kávu vychladnout na plechu, druhý den ji ještě v čisté utěrce promněte tak, abyste kávu zbavili pergamina, které na ní zůstalo, pergamino vyfoukejte a kávu následně uzavřete do obalu, který zamezí přístupu vlhka, světla a vzduchu
  • takto zabalenou kávu uchovávejte ve vaší nejchladnější místnosti s konstantní teplotou
  • ideální je tuto kávy začít konzumovat týden od jejího upražení, kdy se již plně rozvinou její chuťové a aromatické složky

Tipy:

  • vyfoukané pergamino z kávy (jemnou slupku oddělenou při procesu pražení) přidejte do země, je výborným kypřidlem
  • již pražíte tak často, že troubu ani nevypínáte ;-)? Objednejte si pražičku Gene Café, práce s ní je velmi jednoduchá

Historie

 

 

 

4coffee s.r.o. - Váš partner pro kvalitní kávu

Základem pražení je zelená káva.


Ověřená kvalita zelené kávy v naší nabídce.


4coffee s.r.o.

V Lužánkách 437
262 42 Rožmitál pod Třemšínem

tel: +420 725 966 866
e-mail: zdenek@4coffee.cz

IČO:24130711
DIČ:CZ24130711

Provozovna

Věšín 232, 262 43 Věšín

Zdeněk Vantuch - kontaktní osoba
tel: +420 725 966 866
e-mail: zdenek@4coffee.cz

Jana Nová - administrativa
e-mail: info@4coffee.cz

Božena Klasová - expedice
tel: +420 720 952 439
e-mail: bozena@4coffee.cz

Další fotogalerie Další galerie se otevřou v nové záložce