Pražičky kávy

V této sekci vám nabízíme horkovzdušné pražičky k využití v domácích podmínkách nebo pro malé provozovny, které mají zájem nabízet svoji „vlastnoručně“ praženou kávu a stát se tak jedinečnými kavárnami či prodejnami v okolí.

 

Horkovzdušná pražírna iRoast 2 Horkovzdušná pražírna Gene Café

 

E-SHOP

Hlavní výhody vlastního pražení kávy:

  • Dlouhá životnost nepražené kávy
  • Nižší cena zelené, nepražené kávy
  • Kontrola nad čerstvostí kávy – pražíte jen tolik, kolik spotřebujete do 2-4 týdnů od upražení
  • Kontrola nad stupněm pražení kávy – kávu pražíte dle vlastních chuťových preferencí (viz. níže fotogalerie "Stupně pražení kávy")
  • Možnost pomletí kávy až před přípravou samotného nápoje – melete vždy jen takové množství kávy, které potřebujete na přípravu daného nápoje (pokud dosud nemáte kávomlýnek využijte naší nabídky elektrických a ručních mlýnků)
  • Kontrola nad stupněm mletí kávy – každý způsob přípravy kávy vyžaduje jiné mletí (viz. fotogalerie Mletí kávy pro různé způsoby přípravy)
  • Příprava nápojů z kávy a překvapení vašich hostů z její chuti a vůně vás určitě potěší
  • Pražení kávy a experimenty s pražením vás budou bavit

Při pražení vaší vlastní kávy máte možnost upražit kávu přesně dle vašich chuťových preferencí a navíc mít úplnou kontrolu nad čerstvostí produktu.

Modelová spotřeba kávy ve dvoučlenné domácnosti

Spotřeba kávy

38 gpražené kávy4 šálky/denespresso cca 7g/šálek; překapávaná cca 12g/šálek
1140 gpražené kávy30 dnů

Náklady na praženou kávu

798 Kč1140 g pražené kávy30 dnů700 Kč vč. DPH - průměrná cena 1kg kvalitní pražené zrnkové kávy
448 Kč1140 g vlastnoručně pražené kávy30 dnů330 Kč vč. DPH - průměrná cena 1kg kvalitní nepražené zrnkové kávy

Úspory při vlastním pražení kávy

350 Kčměsíční úspora na 1140 g vlastnoručně pražené kávy30 dnů
4 200 Kčuspoříte za jeden rok pokud vypijete pouze 4 šálky kávy denně12 měsíců

A to není vše …

  • budete vědět kdy jste kávu pražili a můžete si ohlídat optimální čerstvost upražené kávy
  • pokud odebrané množství nepražené kávy nespotřebujete nic se nestane , na rozdíl od již upražené kávy je životnost zelené kávy několikanásobně delší
  • můžete si upražit množství přiměřené svým potřebám a spotřebě
  • máte možnost upražit si kávu podle vlastních chuťových preferencí a způsobu přípravy kávy
  • můžete také nabídnout svoji čerstvě praženou kávu rodinným příslušníkům a známým a dát jim tak originální dárek
  • pokud pozvete přátele na šálek kávy, vždy budete moci nabídnout větší chuťový zážitek než nabídne pražená káva, která ležela dlouhé měsíce na pultu obchodu

Historie pražení kávy

O tom, kdy byla upražena káva poprvé existují různé legendy, jedna z nich mluví o etiopském pasáčkovi koz Kaldi, který byl zaujat energií svého stáda včetně starších zvířat po pozření kávovníkových třešní natolik, že přinesl plody kávovníku místnímu mnichovi, ten, považujíc plody kávovníky za ďábelské hodil třešně do ohně, krásnému aroma upražené kávy neodolal a zkusil připravit nápoj, který možná právě toho dne vstoupil do historie lidstva.

Pražičky pro pražení na kamnech

První dochované záznamy o pražení kávy pochází z Egypta a Jemenu a datují se k počátku 16. století. S největší pravděpodobností se tehdy pražilo v pecích nebo na pánvi a obvykle bylo pražení považováno za výjimečnou událost. Ostatně na pánvi (plechu) se v Etiopii, odkud má káva podle všeho svůj původ, praží dodnes. První pražírny kávy podobné těm dnešním se začaly objevovat až v druhé polovině 18. století. Kolem roku 1660 byla káva pražena na dřevěném uhlí, většinou v pecích nebo na kamnech v nádobách tvaru pánve, již o deset let později vznikly malé bubnové pražírny, které umožňovaly pražit větší množství kávy.

V roce 1704 patentoval Richard Bull v Anglii pravděpodobně první komerční pražírnu, která využívala jako zdroj tepla uhlí a za dalších 120 let patentoval pan Richard Evans první bubnovou pražičku, která umožňovala odebírat během pražení kávy vzorky a kontrolovat tak stupeň pražení kávy.

Pražičky pro pražení uhlím

Jelikož obliba kávy rostla velmi rychle v kavárnách i v domácnostech, tak vedle vývoje průmyslových pražíren kávy nezaostával ani vývoj pražiček domácích. V roce 1829 tak Etablissements Lauzaune zahájil v Paříži výrobu malých pražiček kávy, jejichž buben se otáčel ručně pomocí kličky nad plamenem.

O další rozvoj v průmyslovém pražení se zasloužili v letech 1847 – 8 manželé William a Elisabeth Dakin, kteří nechali patentovat pražičku, jejíž buben byl vyroben z ušlechtilých materiálů, zlata, stříbra nebo platiny tak, aby jemná chuť kávy byla co nejlépe zachována. Následoval ještě dlouhý vývoj, který stále více rozvíjel průmyslové pražičky kávy, které postupně vytlačovali pražení kávy v domácnosti i s ohledem k tomu, že vývoj domácích pražiček se na řadu let zcela zastavil až v posledních letech, s rozvojem technologií a s touhou milovníků kávy mít možnost upražit si svojí vlastní kávu přichází na trh také kvalitní pražičky, které je možno využívat v domácích podmínkách nebo v gastronomii.

Patent z roku 1926 PDF, 200 kB

My, s ohledem na zkušenosti máme v nabídce pražičku i-Roast, která je určena pro pražení maximálně 150g kávy a pražičku Gene Café na 300g kávy.

 

Fotogalerie:

 

Pražení v i-Roastu krok za krokem.

 

Pražení v i-roastu s odkouřením.

 

Stupně pražení kávy.

 

Káva 2 týdny po pražení.

 

Tipy:

  • máte naši pražírnu a nevíte si rady s odpadem z filtru?, pokud máte doma pár květináčů a nebo jste majiteli zahrady, pak vězte, že je slupka oddělená při procesu pražení ze zrnkové kávy ideálním kypřidlem, nebojte se ji přidat do země nebo kompostu
  • připravujete nápoje z kávy ze své vlastnoručně pražené kávy a nebo i jiné a nevíte kam s lógrem? Určitě je ho škoda vyhodit bez využití jeho potenciálu, díky obsahu minerálů je vhodný k použití do kompostu či na hnojení rostlin
4coffee s.r.o. - Váš partner pro kvalitní kávu

Základem pražení je zelená káva.


Ověřená kvalita zelené kávy v naší nabídce.


4coffee s.r.o.

V Lužánkách 437
262 42 Rožmitál pod Třemšínem

tel: +420 725 966 866
e-mail: zdenek@4coffee.cz

IČO:24130711
DIČ:CZ24130711

Provozovna

Věšín 232, 262 43 Věšín

Zdeněk Vantuch - kontaktní osoba
tel: +420 725 966 866
e-mail: zdenek@4coffee.cz

Jana Nová - administrativa
e-mail: info@4coffee.cz

Božena Klasová - expedice
tel: +420 720 952 439
e-mail: bozena@4coffee.cz

Další fotogalerie Další galerie se otevřou v nové záložce