Kávovary - Mokakávovary

Mokakávovar, vešel ve známost rovněž pod názvem macchinetta, Italian coffee pot a nebo také koťogó. Tento kávovar je jednoduchý a praktický pro přípravu kávy v domácnosti a to zejména pro spotřebitele, kteří si potrpí na výraznější chuť kávy. Přístroj samotný vynalezl v roce 1933 pan Luigi De Ponti a měl se stát domácí alternativou k espressu, které italové chodili pít do svých oblíbených kaváren, což také došlo naplnění. jelikož v současné době je podle průzkumů 90% italských domácností vybaveno minimálně jedním mokakávovarem.

 

4coffee s.r.o. - Váš partner pro kvalitní kávu - Mokakávovar.

4coffee s.r.o. - Váš partner pro kvalitní kávu - Mokakávovar.

 

Moka kávovar funguje na jednoduchém principu, kdy do spodní části přístroje nalijete vodu na úroveň pojistky umístněné v horní části nádoby, následně vložíte filtr, který je třeba zcela zaplnit mletou kávou, ideální je použít kávu čerstvě pomletou pomocí kávomlýnku vybaveného mlecími kameny (nikoliv čepelemi). Pravidlo čerstvosti kávy a jejího mletí před samotnou přípravou nápoje platí samozřejmě pro všechny metody přípravy kávy bez rozdílu.

E-SHOP


Návod - Moka Micronde PDF, 442 kB


Fotogalerie:

 

Příprava kávy v mokakávovaru.

 

Příprava kávy v mikrovlnné troubě.

 

Příprava cappuccina.

 

Pro moka kávovar je vhodné mít jemněji pomletou kávu nežli pro přípravu kávy ve french pressu avšak hrubší nežli při přípravě espressa. Dávkování mleté kávy je u moka kávovarů dáno velikostí samotného přístroje, vždy je nutné zaplnit zcela filtr na mletou kávu. Není tedy možné například koupit 6-ti porcový kávovar a pro 1 porci do sítka nadávkovat pouze menší množství mleté kávy. Toto je důvodem, proč právě v italských domácnostech naleznete většinou celou sérii těchto přístrojů od 1 porcových až po například 12-ti porcové. Vždy je nutno zaplnit spodní díl mokakávovaru vodou až k pojistce a také zcela zaplnit sítko na mletou kávu.


Postup:
  • do dolního dílu moka kávovaru nalijte studenou, filtrovanou vodu na úroveň tlakové pojistky střední díl moka kávovaru zcela zaplňte mletou kávou (doporučujeme i mírně navršit) a vložte jej do dolního dílu moka kávovaru vezměte vrchní díl moka kávovaru a obě části pevně sešroubujte tak, aby se vám nestalo, že voda při vzlínání místo přes filtr poteče skrze nezatažený závit
  • moka konvičku umístněte na tepelný zdroj (elektrika, plyn), nezapínejte plotýnku na plný výkon, voda se musí ohřívat pomalu a nesmí začít úplně vařit, kávu byste vroucí vodou přepálili a zkazili tak její chuť v momentě, kdy káva začne protékat do horní části konvičky stáhněte teplo na minimum tak, aby voda nebyla příliš horká a počkejte až káva zcela proteče do horní nádoby
  • jakmile je káva v horní nádobě, můžete ji rovnou nalévat do připravených předehřátých šálků a kávu podávat, případně, jelikož káva není v kontaktu s lógrem, můžete servírovat u stolu přímo z moka kávovaru.
Doporučení:
  • moka kávovary je vhodné nechat po umytí rozebrané, zabráníte tak tvorbě případných korozí uvnitř dolní nádoby, kde může působit vlhko. Toto doporučení se týká obzvláště levnějších moka kávovarů ze slitin hliníku, u nerezových konviček ke korozi nedochází
  • pokud toužíte mít na nápoji pěnu a kávu si sladíte, první, nejteplejší kapky kávy smíchejte v šálku s troškou cukru a vymíchejte, vznikne krásná pěna, šálek můžete následně dolít připravenou kávou
  • jste milovníci cappuccina? Pak stačí během přípravy kávy z moka zpěnit v konvici na mléko teplé mléko a následně do většího šálku spojit jednu porci moka kávy a doplnit o mléko a mléčnou pěnu dle vlastní chuti (konvici na zpěňování mléka naleznete v našem e-shopu)
  • moka kávovary se doporučuje obvykle čistit pouze čistou vodou tak, aby nedošlo k riziku přenesení cizího zápachu do připravovaných nápojů, v dnešní době jsou k dispozici profesionální čistící prostředky Puly Caff, které doporučujeme k čištění moka kávovaru od kávových usazenin. Po použití Puly Caffu svůj kávovar opláchněte vodou.

 

Z historie mokakávovaru:

US patent US5894785 - PDF 290 kB
4coffee s.r.o. - Váš partner pro kvalitní kávu

Základem pražení je zelená káva.


Ověřená kvalita zelené kávy v naší nabídce.


4coffee s.r.o.

V Lužánkách 437
262 42 Rožmitál pod Třemšínem

tel: +420 725 966 866
e-mail: zdenek@4coffee.cz

IČO:24130711
DIČ:CZ24130711

Provozovna

Věšín 232, 262 43 Věšín

Zdeněk Vantuch - kontaktní osoba
tel: +420 725 966 866
e-mail: zdenek@4coffee.cz

Jana Nová - administrativa
e-mail: info@4coffee.cz

Božena Klasová - expedice
tel: +420 720 952 439
e-mail: bozena@4coffee.cz

Další fotogalerie Další galerie se otevřou v nové záložce