Kávovary - French press

French press, známý také pod názvem press pot, coffee press, coffee plunger, cafetiere nebo cafetiére a piston je přístroj určený k jednoduchému způsobu přípravy kávy, ačkoliv se traduje, že nápad vznikl ve Francii, kde jeho první podobu měl v Paříži přestavit již kolem roku 1800 vynálezce Jean Baptiste de Belloy-Morangle – odtud také samotný název French press – poprvé byl patentován až v roce 1929 italským designerem Attilio Calimani v roce 1929.

 

Kávovar French press
  • Schváleno pro styk s potravinami v domácnostech i profesionálních provozech
  • Lze mýt v automatické myčce
  • Lze uchovávat v chladničce
  • Garance použití při teplotě od -40°C do +300°C
  • 10 let garance všech užitných vlastností
  • Vyrobeno z recyklovatelné skloviny bez kadmia a olova
  • Kvalitní český výrobek z produkce sklárny Kavalierglass
  • E-SHOP

 

Metoda přípravy kávy ve french pressu je velmi jednoduchá a vhodná pro milovníky čistého nápoje jemné chuti, samozřejmě však i příprava v tomto kávovaru má svá pravidla.

Pokud máte chuť připravit si co nejlepší šálek kávy, samozřejmě je vhodné mít zrnkovou, čerstvě praženou kávu a kvalitní kávomlýnek vybavený mlecími kameny (nikoliv čepelemi) elektrický nebo ruční. Pravidlo čerstvosti kávy a mletí kávy před samotnou přípravou nápoje platí samozřejmě pro všechny metody přípravy kávy bez rozdílu.

Pro french press je vhodné hrubší mletí kávy nežli například pro přípravu espressa, pokud se vám stane, že nepomelete kávu, jak jste běžně zvyklí, řiďte se pravidlem, že hruběji mletá káva vyžaduje delší čas pro optimální vylouhování rozpustných látek z kávy, zatímco u kávy jemněji namleté volíte čas kratší. V každém případě však počítejte s extrakcí po dobu cca 3 minut.

Na 1 l vody je počítáno dle mezinárodního standardu pro přípravu filtrované kávy cca 60g mleté kávy. Množství tedy přizpůsobte velikosti vašeho french pressu a nebo u většího french pressu počtu porcí, které v něm budete připravovat.

 

Postup:
  • filtrovanou vodu přiveďte v rychlovarné konvici k varu a nechte ji cca 1 minutu odstát (teplota klesne na potřebných 90 – 96°C)
  • do french pressu nadávkujte mletou kávu v adekvátním množství pro objem vody, který použijete
  • připravenou vodu nalijte na namletou kávu, tímto docílíte zároveň důkladnému promíchání kávy s horkou vodu
  • během doby, po kterou se káva louhuje doporučujeme kávu alespoň 1x promíchat, přispějete tak ještě dokonalejší extrakci nápoje
  • po uplynutí cca 3 minut nastává čas pro vložení pístu s filtrem a pomalé stlačování kávy na dno french pressu.

Ideální je kávu ihned po stlačení „lógru“ servírovat do připravených, předehřátých šálků nebo do konvice z které budete nápoj servírovat.

Doporučení:
  • chcete-li si dopřát skvělé chuti vašeho šálku kávy, pak nikdy nenechávejte připravený nápoj ve french pressu dlouhou dobu, velice rychle byste tak zkazili chuť připraveného nápoje.
  • pokud máte rádi čaj, pak se nebojte připravit si ve french pressu ani váš oblíbený šálek čaje, stejně tak jako u kávy však platní nutnost nepřekročení doby extrakce tak, aby se nápoj příliš dlouhým louhováním chuťově neznehodnotil
  • french press udržujte v maximální čistotě, pro důkladné vyčištění sítka pístu můžete využít profesionální čistící prostředky Puly Caff, které dokonale vyčistí nečistoty z kávových usazenin. Po použití Puly Caffu svůj kávovar opláchněte vodou

 

Fotogalerie:

 

Čistění kávovaru prostředky Puly Caff

 

 

Z historie French pressu:

Historický kávovar French press US patent US2900896 - PDF 90 kB US patent US2211486 - PDF 90 kB US patent US1797672 - PDF 90 kB
4coffee s.r.o. - Váš partner pro kvalitní kávu

Základem pražení je zelená káva.


Ověřená kvalita zelené kávy v naší nabídce.


4coffee s.r.o.

V Lužánkách 437
262 42 Rožmitál pod Třemšínem

tel: +420 725 966 866
e-mail: zdenek@4coffee.cz

IČO:24130711
DIČ:CZ24130711

Provozovna

Věšín 232, 262 43 Věšín

Zdeněk Vantuch - kontaktní osoba
tel: +420 725 966 866
e-mail: zdenek@4coffee.cz

Jana Nová - administrativa
e-mail: info@4coffee.cz

Božena Klasová - expedice
tel: +420 720 952 439
e-mail: bozena@4coffee.cz

Další fotogalerie Další galerie se otevřou v nové záložce