Kávovary na espresso a cappuccino

Jak již sám název přístroje napovídá jde o kávovar v němž je možné expresně – rychle, připravit lahodný šálek kávy. Psal se právě rok 1884, když úplně první stroj na výrobu espressa vyrobil a patentoval pan Angelo Morindo v italském Turíně, kde byl také poprvé představen veřejnosti na Turin General Exposition . Na kávovar samotný byl udělen patent č. 33/256 ze dne 16. května 1884. Teprve o 17 let později, v roce 1901 přístroj výrazně vylepšil a s řadou nových inovací nechal patentovat pan Luigi Bezzera, kterému byl na základě žádosti ze dne 19. 12. 1901 udělen dne 5. 6. 1902 patent č. 153/94,61707.

Kávovar na espresso a cappuccino

K výraznému prosazení kávovaru na espresso však dochází teprve v roce 1905, kdy patent zakoupil pan Desiderio Pavoni a přístroje začal vyrábět průmyslově v malé dílně v Miláně.

Od této doby se nejen zdokonalilo původní provedení přístroje, ale našel si místo v kavárnách i domácnostech.

Jeho významnou pozici na trhu dokládá také vznik soutěže v přípravě kávy World barista championship při níž jsou využívány právě kávovary na espresso.

 

E-SHOP

 

 

Macchina MAVERICK:

Postup přípravy kávy v kávovaru na espresso má svá jasně daná pravidla, mezinárodní standardy pro přípravu espressa a cappuccina si můžete stáhnout v přiložených .pdf dokumentech. Je samozřejmé, že dodržet standardy technologického postupu přípravy nápojů je jen jedním důležitým faktorem, dalším, který ovlivní především váš chuťový zážitek ze samotného nápoje je příprava z kvalitní čerstvě pražené kávy. Ideální je samozřejmě pomlít kávu před samotnou přípravou prostřednictvím kvalitního kávomlýnku s mlecími kameny (nikoliv čepelemi). Pro přípravu v kávovaru na espresso je vhodné jemnější mletí kávy nežli například pro přípravu v moka kávovaru.

Postup:

  • příprava espressa – zde PDF, 217 kB
  • příprava cappuccina – zde PDF, 280 kB

 

Fotogalerie:

 

Příprava espressa.

 

Příprava cappuccina.

 
Doporučení:
  • pokud máte raději objemnější nápoj nežli je klasické espresso, doporučujeme připravit espresso do většího šálku a následně doplnit čistou horkou vodou, nápoj tak přizpůsobíte svým chuťovým preferencím a neznehodnotíte jeho chuť špatnou přípravou
  • kávovar udržujte v maximální čistotě, pro důkladné vyčištění vám pomohou profesionální čistící prostředky Puly Caff, které vyčistí nečistoty z kávových usazenin a Puly Clener DESCALER, který si poradí s minerálními usazeninami ve vodních cestách.

 

Z historie espressa:

US patent US5894785 - PDF 290 kB
4coffee s.r.o. - Váš partner pro kvalitní kávu

Základem pražení je zelená káva.


Ověřená kvalita zelené kávy v naší nabídce.


4coffee s.r.o.

V Lužánkách 437
262 42 Rožmitál pod Třemšínem

tel: +420 725 966 866
e-mail: zdenek@4coffee.cz

IČO:24130711
DIČ:CZ24130711

Provozovna

Věšín 232, 262 43 Věšín

Zdeněk Vantuch - kontaktní osoba
tel: +420 725 966 866
e-mail: zdenek@4coffee.cz

Jana Nová - administrativa
e-mail: info@4coffee.cz

Božena Klasová - expedice
tel: +420 720 952 439
e-mail: bozena@4coffee.cz

Další fotogalerie Další galerie se otevřou v nové záložce